Οι εκκλησίες του χωριού

Στο Πετροχώρι, ένα απ΄ τα ομορφότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής Τριχωνίδας, το πανέμορφο χωριό του Δήμου Θέρμου, με επληκτική θέα στην Τριχωνίδα, υπάρχουν 8 Ιεροί Ναοί (ξωκλήσια), με αξιοσημείωτη ιστορία, με παρελθόν, με παραδόσεις, με θρύλους,......

Τις εκκλησίες του χωριού, κι άλλα αξιοσημείωτα, μπορείτε να δείτε στο χάρτη:

 

χάρτης της περιοχής Πετροχωρίου Αιτωλοακαρνανίας

 


Άγιος Δημήτριος

Είναι ο πολιούχος Άγιος του χωριού και η πανέμορφη πετρόκτιστη εκκλησιά που συναντά ο επισκέπτης στα δεξιά του μπαίνοντας στο χωριό, ερχόμενος απ΄ το Θέρμο, είναι αφιερωμένη σ΄ αυτόν.

Ο Ναός, είναι κτίσμα του 1849, με υπέροχα στοιχεία της τότε λαϊκής αρχιτεκτονικής. Όλο το κτήριο είναι χτισμένο με την τοπική πέτρα Πετροχωρίου. Το τέμλο του Ναού είναι ξύλινο, ενώ οι εικόνες του, Δυτικίζουσας τεχνοτροπίας, φέρουν την ημερομηνία Αγιογράφησής των, καθώς και τα ονόματα των αφιερωτών. Υπέροχα είναι τα μπρούτζινα μανουάλια και εκπληκτικός ο επίσης μπρότζινος πολυέλαιος.

Το υπέροχο πετρόκτιστο καμπαναριό, δεσπόζει του Πετροχωρίτικου λόφου.

Ο Ναός πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου. 


Ιερά Μονή Φωτμού

Η ιστορική Ιερά Μονή Φωτμού, ένα απ΄ τα σημαντικότερα εκ των μετα-Βυζαντινών μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται στα Δυτικά του χωριού, σε απόσταση περίπου 3,5 - 4 χιλιομέτρων κι είναι κτίσμα του 15 - 16 αιώνα. Το Αγιογραφικό πρόγραμμα του καθολι

κού του Μοναστηριού, ολοκληρώθηκε το 1589, όπως αναφέρει σχετική τοιχογραφία. Είναι αφιερωμένο στη Θεοτόκο, πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου - εορτάζεται το Γεννέσιον της Θεοτόκου.


Κοίμηση της Θεοτόκου (Παναούλα)

Πανέμορφο ξωκλήσι στα Ανατολικά του Πετροχωρίου, με υπέροχη θέα προς το χωριό και την Τριχωνίδα. Το πανέμορφο πετρόκτιστο εκκλησάκι, χτίστηκε το 1898 από τον Απόστολο Σαγώνα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, είδε σε όραμά του την Παναγία, η οποία τον προέτρεψε στο χτίσιμο του Ναού. Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι είναι ορατά τα ίχνη αρχαίου κτίσματος, ενώ είναι πασιφανές πως πολλές από τις πέτρες του κτίσμαστος προέρχονται από τα ερείπια αρχαίου κτηρίου.


Άγιος Θωμάς

 

Μία απ΄ τις παλιότερες και ιστορικότερες εκκλησίες του χωριού, ο Αη-Θωμάς, βρίσκεται στο κοιμητήριό του, στα Βόρεια του χωριού, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απ΄ αυτό κι είναι χτισμένη το 1808 από τον κλεφταρματωλό Βασίλη από το Μεγαδέντρο. 



 Άγιος Γεώργιος

Πανέμορφο εκκλησάκι στα Δυτικά του χωριού, στην ομώνυμη παραλίμνια τοποθεσία, με τρείς επεκτάσεις ορατές και με γυμνό μάτι στην τοιχοποιία του. Η τρίτη επέκτασή του έγινε το 1920. 

Ανακαινίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με δαπάνες των Απανταχού Πετροχωριτών.


Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Πανέμορφο ξωκλήσι που βρίσκεται στα Δυτικά του χωριού, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, στην παραλίμνια τοποθεσία Σωτήρα.


 

Άγιος Αθανάσιος

Σύμφωνα με την παράδοση, στην τοποθεσία Μετόχι, δίπλα από την ιδιοκτησία Στίγκα, υπήρχε παλιότερα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο. Τη δεκαετία του 1970, η Αικατερίνη συζ. Κ. Στίγκα με ίδιες δαπάνες, έχτισε μικρό Ναό στην αρχή του χωριού με υπέροχη θέα προς την Τριχωνίδα, αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο. Πανηγυρίζει στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαίου.


 

Αγία Βαρβάρα - Αγία Κυριακή

Το νεώτερο από τα ξωκλήσια του χωριού, χτισμένο στις αρχές του 1980. Βρίσκεται στα Ανατολικά του χωριού, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί από το Πετροχώρι στα Πριοναίϊκα, λίγο πριν μπούμε στο συνοικισμό. Ο Ναός χτίστηκε με τη φροντίδα κυρίως των Πριοναίων, είναι δισυπόστατος και πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου (Αγίας Κυριακής) και στις 4 Δεκεμβρίου (Αγίας Βαρβάρας).