Πετροχώρι - Οι εκκλησίες. Άγιος Θωμάς.

Άη- Θωμάς

Μία απ΄ τις παλιότερες και ιστορικότερες εκκλησίες του χωριού, ο Αη-Θωμάς, βρίσκεται στο κοιμητήριό του, στα Βόρεια του χωριού, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου απ΄ αυτό κι είναι χτισμένη το 1808 από τον κλεφταρματωλό Βασίλη από το Μεγαδέντρο.

Το εκκλησάκι αυτό, φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο και κατά την περίοδο του 1821.

Τα ιστορικά στοιχεία θέλουν τους Τούρκους να έχουν στήσει στο λόφο του Αη-Θωμά, στο Παληόκαστρο, στρατόπεδο 2.500 ανδρών με επικεφαλής τον Τουρκαλβανό, Άγο Μουχουρντάρη.

Έχοντας οι Τούρκοι το στρατόπεδο στο Πετροχώρι, ήλεγχαν ολόκληρο το Απόκουρο, ήλεγχαν τα σημαντικά την περίοδο εκείνη περάσματα από την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα πρός τα Σάλωνα και την υπόλοιπη Ρούμελη και έστελναν εφόδια στα πολιορκητικά στρατεύματα του Μεσολογγίου.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, είχε στρατόπεδο στην Δερβέκιστα για την ενίσχυση των πολιορκημένων.

Ειδοποιήθηκε απ΄ το στρατηγό του Απόκουρου Κώστα Σιαδήμα για την ύπαρξη του Τούρκικου στρατοπέδου στο Πετροχώρι και αφού εγκαταστάθηκε πρόσκαιρα στην τοποθεσία του Φώτη τα δέντρα, λημέρι του κλεφταρματωλού Φώτη Σταλίκα, βοηθούμενος κι απ΄τον Κίτσο Τζαβέλα, επιτίθεται στους Τούρκους, δίνει σειρά μαχών από τις 25 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου του 1825 και τους αναγκάζει σε φυγή.

Η νίκη αυτή ήταν πολύ σημαντική, γιατί έτσι το καλοκαίρι του 1825 απελευθερώθηκε ολόκληρο το Απόκουρο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Καραϊσκάκης πηγαίνοντας στο Παληόκαστρο, φθάνει στον Άγιο Θωμά, μπαίνει στην εκκλησιά, προσκυνά την εικόνα του Αη-Θωμά, στο πίσω μέρος της οποίας, βάζει την υπογραφή του.

Η απελευθέρωση του Απόκουρου ήταν σημαντικό γεγονός που γιόρτασε όλο το Απόκουρο. Πιστεύεται βάσιμα πως από τότε καθιερώθηκε το Πετροχωρίτικο πανηγύρι να γίνεται την Κυριακή του Θωμά.

Τη χρονολογία κτίσεως του Ναού μνημονεύει η εντοιχισμένη κτητορική επιγραφή, που βρίσκεται πάνω από τη Νότια θύρα του Ναού.

Στο Ιερό του Ναού, υπάρχουν υπολείμματα Αγιογραφιών οι οποίες δεν έχουν ακόμα μελετηθεί.

Ο Ναός πανηγυρίζει στις 6 Οκτωβρίου και την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, Κυριακή του Αντίπασχα ή της Ψηλάφησηςτου Θωμά.