Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μάνδρας

Στα Βόρεια του Θέρμου και σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων απ΄ αυτό, στο συνοικισμό Μάνδρα, βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα του 16-ου αιώνα.

Το Μοναστήρι κάηκε το 1825 από του Τούρκους. Το σημερινό καθολικό, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, είναι μονόχωρος καμαροσκεπής με τρούλλο Ναός, που χτίστηκε ξανά το 1831 και βρίσκεται στα Δυτικά - Βορειοδυτικά μεγάλου περιμανδρωμένου περιβόλου με πολλά κυπαρίσσια.

Η παράδοση αναφέρει το πέρασμα απ΄ το Μοναστήρι αυτό των δύο Αιτωλών δασκάλων, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Οσίου Ευγένιου Γιαννούλη του Αιτωλού. Για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό μάλιστα η παράδοση θέλει, στο Μοναστήρι αυτό να έμαθε τα πρώτα του γράμματα.

Το καθολικό φέρει ξυλόγλυπτο τέμπλο, του οποίου οι δύο χρονολογημένες εικόνες, του Χριστού και του Προδρόμου, ζωγραφίστηκαν το 1771.

Η τεχνοτροπία των υπολοίπων αχρονολόγητων εικόνων του τέμπλου, καταδεικνύει ως ημερομηνία ζωγραφικής των, επίσης το 1771.

Η Θαυματουργός, λατρευτική εικόνα της Αγίας Παρασκευής, ανακαινίστηκε το 1971 με τέτοιο τρόπο, που προκάλεσε την σχεδόν ολοκληρωτική της καταστροφή.

Στα Δυτικά του Καθολικού, κάτω από μεγάλη υπόγεια κινστέρνα, με δύο διαμερίσματα, μετά από ανασκαφές, βρέθηκε χώρος στον οποίο εικάζεται πως λειτουργούσε Κρυφό Σχολιό.

Ο χώρος αυτός καθαρίστηκε και εμπλουτίστηκε με κέρινα ομοιώματα κι είναι σήμερα το Κρυφό Σχολιό της Μονής της Αγίας Παρασκευής.