Εκδηλώσεις

2014-07-12 Πανήγυρις Αγίου Νικολάου Βαράσοβας

2014/07/31

Σε μιά άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα,  έγινε και φέτος το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, η ετήσια πανήγυρις του πρόσφατα ανασκαφέντος μοναστηριού του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας, ενός εξαιρετικού ενδιαφέροντος μνημείου του 11-ου αιώνος, ενός εκ των υπέρ των 100 Βυζαντινών - μεταΒυζαντινών μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας.

Το μοναστήρι ανεσκάφη πρό 20-ετίας περίπου, από ομάδα επιστημόνων και φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό την εποπτεία του κ. Αθανασίου Παλιούρα, καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, στην εποπτεία της οποίας υπάγεται το μνημείο, όρισε ως ημέρα ετήσιας πανήγυρις, το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου.

Η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης, από την Κάτω Βασιλική στην οποία και υπάγεται, αλλά και από το Κρυονέρι. Οι κάτοχοι πλεούμενων των εν λόγω περιοχών, θέτουν αφιλοκερδώς την ημέρα αυτή στη διάθεση των προσκυνητών τα πλεούμενά τους και μεταφέρουν δωρεάν τους προσκυνητές από και πρός το μνημείο.

Η φετινή πανήγυρις είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της, την μεγάλη προσέλευση των προσκυνητών, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο κ. Ιερόθεος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ο οποίος ετέλεσε τις ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, την οποία καθιστούσε κατανυκτικότερη το εντυπωσιακό μνημείο.

Πλήθος λοιπόν προσκυνητών, επιβιβάζονταν σε κάθε μορφής πλωτό μέσο, καίκι, βάρκα, φουσκωτό, ταχύπλοο,... στην Κάτω Βασιλική και στο Κρυονέρι και μετά από 10 - 15 λεπτά αποβιβάζονταν στη μικρή παραλία του μοναστηριού. Ακολουθούσε η επίπονη ανάβαση στο εντυπωσιακό σπηλαιώδες μοναστήρι του Άη-Νικόλα, μέσω ενός κακοσυντήρητου χαλικόστρωτου μονοπατιού. Η διαδρομή από την παραλία στο μοναστήρι διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Είναι μιά δύσκολη διαδρομή, αφού το πόδι εύκολα γλιστράει στα χαλίκια και  πρέπει κανείς να προσέχει πολύ για να αποφύγει το γλύστριμα και την πτώση. Η διαδρομή όμως αυτή έχει κάτι το σπάνιο, κάτι πρωτόπτυπο και υπέροχο, αφού γίνεται σ΄ ένα χαλικόστρωτο φιδίσιο μονοπάτι, που διαβαίνει ανάμεσα σ΄ ένα πλήθος από συστάδες ολάνθιστης αυτή την εποχή κάπαρης, με την οποία καλύπτεται κατά εντυπωσιακό τρόπο ολόκληρη αυτή η χαλικόστρωτη πλαγιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κάπαρη και ελάχιστα άλλα ποώδη φυτά είναι τα μόνα ευρήματα χλωρίδας σ΄ αυτόν τον ξερότοπο. Μόνο αγριοκάτσικα κι αγριοπερίστερα, συμπληρώνουν την πανίδα της περιοχής, η οποία διαταραχθείσα κατά την ημέρα αυτή εξαφανίστηκε. Ορατά έγιναν μόνο μερικά αγριοπερίστερα, η παρουσία των αγριοκάτσικων στην περιοχή, μόνο εκ των ιχνών τους ήταν πασιφανής.

Τον εξαίρετο ποιμενάρχη κ. Ιερόθεο, πλαισίωνε σημαντικός αριθμός ιερέων και διακόνων, ενώ εξαίρετος χορός ιεροψαλτών απέδωσε υπέροχα τις υμνωδίες των ακολουθιών.

Ο κ. Ιερόθεος, ευλόγησε τους παρισταμένους, απηύθυνε τις πατρικές του ευχές και ευχαρίστησε τους προσκηνυτές για την προσέλευσή των, επεσήμανε δε πως φέτος σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης και ευχήθηκε σ΄ όλους υγεία και προκοπή δια πρεσβειών του Αγίου Νικολάου.

Μοναδικός απών ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, ο οποίος κάθε χρόνο έδινε το παρών κάνοντας και τη σχετική ξενάγηση, όντας ο καταλληλότερος. Είχε όμως πρόσφατα ένα ατύχημα και δεν μπόρεσε να παραστεί.

Πρέπει να αναφερθεί ότι πρόσφατα, στις 19 Μαρτίου 2014, στην αίθουσα της Στοάς του Βιβλίου, η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο - πόνημα του κ. Παλιούρα με τίτλο: Αιτωλία, Αποκαλύπτοντας τον Βυζαντινό Πολιτισμό μέσα από τις Ανασκαφές, στις σελίδες του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να βρεί σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής, που αποκαλούνταν, το Άγιο Όρος της Στερεάς Ελλάδας, αφού ήκμαζαν σ΄ αυτήν (στη Βαράσοβα), 72 μοναστήρια. Σημαντικός αριθμός σελίδων του βιβλίου αυτού, αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο Βαράσοβας.