Εκδηλώσεις

Θέρμο Αύγουστος 2014. Γιορτές τιμής και μνήμης Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. 300 χρόνια από τη γέννησή του.

2014/09/08

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με μιά σειρά εκδηλώσεων που οργανώθηκαν απ΄ το Δήμο Θέρμου, αλλά κι άλλους φορείς (Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Αποδήμων, Αθλητικοί Σύλλογοι, κ.α.), η γενέτειρα του του μεγάλου διδάχου, το Απόκουρο, τίμησε τον προστάτη Άγιό της, τον Ισαπόστολο και Ιερομάρτυρα τον Πατροκοσμά, τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Την περίοδο του 15-Αύγουστου, κορυφώνεται η επιστροφή των Αποδήμων στις πατρογονικές εστίες. Στο Απόκουρο, η μαζική αυτή επιστροφή των Αποδήμων, συμπίπτει και συνδυάζεται με τη γιορτή του Πατροκοσμά στις 24 Αυγούστου, αλλά και με την εμποροπανήγυρη του Θέρμου, που αν και εξαιρετικά υποτονική και σε πολλά υπολλειπόμενη, συγκρινόμενη με τις εμποροπανηγύρεις των παληότερων χρόνων, έχει τις ρίζες της στην Αρχαιότητα, όταν δηλαδή στον Θέρμο την περίοδο της Φθινοπωρινής Ισημερίας γινόταν τα Θερμικά. Τα Θερμικά, ήταν μία σειρά εκδηλώσεων, θρησκευτικών, εμπορικών αλλά κυρίως πολιτικών εκδηλώσεων, αφού την περίοδο αυτή στον Θέρμο εκλέγονταν οι άρχοντες της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Πιστεύεται βάσιμα, πως κατάλοιπο εκείνων των εκδηλώσεων, ήταν η μεγάλη εμπορο-ζωο-πανήγυρις του Θέρμου, που συνεχίζονταν μέχρι τη δεκαετία του 1970, που σιγά-σιγά ατόνισε (θύμα κι  αυτή της αστυφιλίας, της αποδημίας και των κοινωνικών αλλαγών), για να αποκτήσει έναν φολκλορικό ουσιαστικά χαρακτήρα και να μετατεθεί η ημερομηνία της, αμέσως μετά τη γιορτή του Πατροκοσμά. 

Η ευρύτερη περιοχή Θέρμου, το Απόκουρο, δέχθηκε ευχαρίστως το κύμα των Αποδήμων, αφού πέραν όλων των άλλων η περιοχή αναζωογονήθηκε, πήρε δυνάμεις ψυχικές, συναισθηματικές αλλά και οικονομικές, για να μπορέσει να συνεχίσει την εξελικτική της πορεία, μιά πορεία καθοδική δυστυχώς (όπως όλη η επαρχία), η οποία ευελπιστούμε να καταστεί αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατόν.

Οι εκδηλώσεις στην περιοχή, ξεκίνησαν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και κορυφώθηκαν το δεκαήμερο από 15 - 25 Αυγούστου στο Θέρμο.

Οι φετινές Πολιτιστικές εκδηλώσεις συνέπιπταν με τα 300 χρόνια απ΄ τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, γι΄ αυτό τόσο από το Δήμο, όσο κι από τη Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας, το 2014 είχε ανακηρυχθεί έτος του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Εμείς εδώ, χρονολογικά, παραθέτουμε στοιχεία μερικών εκ των εκδηλώσεων αυτών.


10 Αυγούστου 2014.

Μουσική βραδυά στον Αρχαιολογικό Χώρο Θέρμου

Για δεύτερη φορά εφέτος, ( η πρώτη ήταν το 2013) ο Δήμος Θέρμου, κατόπιν συνενοήσεως με την ΛΣΤ΄ Εφορεία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, οργάνωσε στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θέρμου μουσική βραδυά, το βράδυ της Αυγουστιάκης Πανσελήνου.

  


  13 Αυγούστου 2014.

Λαϊκή Συνέλευση στην Κόνισκα

 

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Αποδήμων Κονισκιωτών, εδώ και χρόνια, οργανώνεται με μεγάλη επιτυχία στο χωριό κι έχει γίνει πλέον θεσμός, η Λαϊκή Συνέλευση της Κόνισκας.

  


   14 - 15 Αυγούστου 2014.

 

 Γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Πετροχώρι

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται ιεροπρεπώς σ΄ όλη την Ελληνική επικράτεια. Σ΄ όλα σχεδόν τα χωριουδάκια, υπάρχει Ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο πανέμορφο ξωκλήσι της Παναούλας στο Πετροχώρι.


16 Αυγούστου 2014.

Εκκλησιασμός στον Παληό Πατροκοσμά

Με πρωτοβουλία Μεγαλοδεντριτών και άλλων φορέων όπως ο Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ. στο παληό εκκλησάκι του Πατροκοσμά, που βρίσκεται στα 100 μέτρα Δυτικά της Ιεράς Μονής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παρουσία πολλών ευλαβών προσκυνητών, τελέστηκαν οι ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας μετ΄ Αρτοκλασίας.

Το εκκλησάκι αυτό, χτίστηκε το 1908 απ΄ τον αείμνηστο Χρήστο Λιαντζίρη και είναι το πρώτο που χτίστηκε στην περιοχή μας κι αφιερώθηκε στον Πατροκοσμά, 50 τόσα χρόνια πριν από την επίσημη Αγιοποίησή του.


16 Αυγούστου 2014.

Έκθεση Ζωγραφικής και άλλων εργων

της Μαίρης Κωνσταντοπούλου

Η Μαίρη Κωνσταντοπούλου παρουσίασε έργα της σε χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Θέρμου.


18 Αυγούστου 2014.

Η Κάτω Χρυσοβίτσα τιμά εξέχουσες προσωπικότητες του χωριού

Η Κάτω Χρυσοβίτσα τιμά εξέχουσες προσωπικότητες του χωριού. Γίνεται ονομασία πλατείας σε Πλατεία Μητροπολίτη Δαμασκηνού Παπανδρέου και τιμώνται οι Κων. Διαλέτης, στρατηγός και ιδρυτής του Γυμνασίου Θέρμου και ο Δημ. Διαλέτης, ανώτερος υπάλληλος του Δημοσίου.

  


19 Αυγούστου 2014.

Αγώνας ανωμάλου δρόμου εις μνήμην Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Για πρώτη φορά, οργανώθηκε φέτος αγώνας ανωμάλου δρόμου στη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Η εκκίνηση των δρομέων (όλων των κατηγοριών) έγινε μπροστά από το σπίτι του Πατροκοσμά και ο τερματισμός στην κεντρική πλατεία του Θέρμου.


 19 Αυγούστου 2014.

Αγώνας freestyle inline skate από τους μαθητές του Θέρμου

Για πρώτη φορά φέτος οργανώθηκε αγώνας freestyle inline skate από τους μαθητές του Θέρμου.

  


 20 Αυγούστου 2014.

Λαϊκός ποδηλατικός γύρος Θέρμου

Για 12-η συνεχή χρονιά, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε ο Λαϊκός ποδηλατικός γύρος Θέρμου.

  


 21 Αυγούστου 2014.

Ομιλία του Αρχιμ. π. Δημητρίου Αργυρού, με θέμα: "Η τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και η Αγιοκατάταξή του"

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις τιμές που αμέσως μετά το θάνατό του αποδόθηκαν στον Πατροκοσμά, ακόμα κι  απ΄ τους Τούρκους, καθώς και στους λόγους για τους οποίους εβράδυνε η Αγιοκατάταξή του.

 


21 Αυγούστου 2014.

Κοινή εμφάνιση Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής και Γυναικών Θέρμου

Η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής Θέρμου και η χορωδία Γυναικών Θέρμου, παρουσίασαν Ύμνους και Παραδοσιακά τραγούδια, υπό την δ/νση του χοράρχη Αλέξη Σιάχου.


 22 Αυγούστου 2014.

Θεατρικό μονόπρακτο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Θέρμου παρουσίασαν το θεατρικό μονόπρακτο, για τον Πατροκοσμά, βασισμένο σ΄ ένα απ΄τα κεφάλαια του μυθιστορήματος "οι Μαυροκέφαλοι" του Ακαδημαϊκού Θανάση Πετσάλη - Διομήδη

 


22 Αυγούστου 2014.

Τιμητική αναφορά στον αείμνηστο συγγραφέα Βασίλη Λαμνάτο, από τη Μεταξούλα Μανικάρου

Η Μεταξούλα Μανικάρου, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο και στην προσωπικότητα του αείμνηστου Βασίλη Λαμνάτου, Αποκουρίτη συγγραφέα από την Κάτω Χρυσοβίτσα. 

 


 22 Αυγούστου 2014.

Ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης, παρουσιάζει μελοποιημένο το ποίημα του Βασίλη Λαμνάτου "Κοσμάς ο Αιτωλός"

Ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης, βασισμένος στους στίχους του ποιήματος "Κοσμάς ο Αιτωλός", του Βασίλη Λαμνάτου, παρουσίασε για πρώτη φορά τη σύνθεσή του.


23 Αυγούστου 2014.

Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας στην Ιερά μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Χοροστατούντων των Μητροπολιτών, Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμία, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού μετ΄ Αρτοκλασίας, στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μεγαδέντρο, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.


24 Αυγούστου 2014.

Ο Όρθρος & η Θεία Λειτουργία, στην Ιερά μονή Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ανήμερα της γιορτής του

Χοροστατούντων των Μητροπολιτών, Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμία, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, τελέστηκαν οι ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μεγαδέντρο, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.


24 Αυγούστου 2014.

Δέηση στο σπίτι που γεννήθηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Παρουσία πλήθους πιστών Χοροστατούντων των Μητροπολιτών, Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμία, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, εψάλη δέησις στο σπίτι που γεννήθηκε ο Πατροκοσμάς.


24 Αυγούστου 2014.

Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Παρουσία των τοπικών αρχών, Βουλευτών, πολιτευτών, εκπροσώπων διαφόρων φορέων και πλήθους ευλαβών προσκυνητών, έγινε η Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Η πομπή ξεκίνησε από τον Ι.Ν, Αγίου Δημητρίου και κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, όπου τελέστηκε Αρτοκλασία, Χοροστατούντων των Μητροπολιτών, Γόρτυνος & Μεγαλουπόλεως κ.κ. Ιερεμία, Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Ο σεβασμιότατος Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου  κ.κ. Ιερόθεος, έκλεισε την όλη εκδήλωση με Θείον Κήρυγμα.


24 Αυγούστου 2014.

Απονομή διακρίσεων στον απερχόμενο Δήμαρχο Θεόδωρο Πορφύρη

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου, οι Υπάλληλοι του Δήμου, Ο Σύλλογος Θερμίων Αθήνας και τα Σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Θέρμου, τιμούν για την προσφορά του και απονέμουν τιμητικές διακρίσεις στον απερχόμενο και επί 20-ετίαν συνεχώς εκλεγόμενο Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Πορφύρη.

 


24 Αυγούστου 2014.

Παραδοσιακοί χοροί

Τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του 2014, που έγιναν στο Θέρμο, στη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, έκλεισαν τα χορευτικά τμήματα του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου (Ε.Ο.Θ.), τα οποία παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.