Εκδηλώσεις

2015-10-02. Θέρμο. ΘΕΡΜΙΚΑ 2015. Προσκυνηματική εκδρομή στην Αγία Παρασκευή Μάνδρας

2015/10/14

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα Θέρμου

Στα πλαίσια των ΘΕΡΜΙΚΩΝ 2015, οργανώθηκε προσκυνηματική εκδρομή στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στη Μάνδρα. Η διαδρομή έγινε με λεωφορείο.

Στους επισκέπτες δόθηκε η ευκαιρία, να γνωρίσουν ένα σημαντικό μνημείο, ένα απ΄ τα έξη Ιστορικά Μοναστήρια του Απόκουρου, να θαυμάσουν την υπέροχη φύση, να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του μνημείου, να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής και να επισκεφθούν την κρύπτη του Μοναστηριού στην οποία υπάρχει το κρυφό σχολειό με τα υπέροχα κέρινα ομοιώματα.

Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής

Σε απόσταση 3 χλμ. στα Βορειοανατολικά του Θέρμου Τριχωνίδος, στο συνοικισμό Μάνδρα και στο κέντρο μικρού οροπεδίου, βρίσκεται περίτεχνα χτισμένο το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Παρασκεύης.

Η ιστορική αφετηρία της Μονής ανάγεται στον 12ο αι. Με βάση την μοναδική στο είδος της υπόγεια κρύπτη που ήρθε στο φως το 1993. Οι γραπτές μαρτυρίες ειναι λιγοστές, κυρίως απο τον 16ο αι και μετέπειτα, μια και το 1825 η Μονή επυρπολήθη από τους Τούρκους. Ό, τι διασώθηκε μεταφέρθηκε στο Μοναστήρι της Μυρτιάς, για να καταστραφεί ολοσχερώς κατά την πυρπόληση της Μονής Μυρτιάς το 1945 από τους Γερμανούς κατακτητές.

Στη προφορική παράδοση το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής αναφέρεται σαν ένα από τα σπουδαιότερα της περιοχής του Απόκουρου, της σημερινής Ανατολικής Αιτωλίας. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας διεδραμάτισε σημαντικό ρόλο, ως ένα μεγάλο διοικητικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο. Από εδώ πέρασαν οι 2 μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους, ο Ευγένιος Γιαννούλης (1577-1688) και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779).

Το Καθολικό της Μονής, ένας μονόχωρος ψευδοσταυρεπίστεγος με τρούλλο ναός, ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου το 1831, όπως αναγράφεται στο ανάγλυφο σκαλιστό υπέρθυρο της νότιας εισόδου.

Ως τελευταίος ηγούμενος μαρτυρείται ο Βαρθολομαίος Κουβέλης, διάδοχος του Σαμουήλ και του Ιγνατίου Μαρούλη, ο οποίος μετά την διάλυση της μοναχικής κοινότητος επί  Όθωνος, έγινε ο ηγούμενος στο Μοναστήρι της Μυρτιάς. Η όλη κτηματική περιουσία του Μοναστηριού διανεμήθηκε στους πρώτους κατοίκους που συγκρότησαν τον οικισμο «Μάνδρα», ονομασία που προήλθε από τον φρουριακού τύπου περίβολο ή μάντρα, που περιέβαλε το μοναστήρι.

Στο Μοναστήρι φυλλάσονται άγια λείψανα και η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής. Πολλά δεν είναι τα θαύματα τα οποία διασώζει η λαίκή προφορική παράδοση.

Το κρυφό σχολειό

Σε κρύπτη της Μονής της Αγίας Παρασκευής, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν το «Κρυφό Σχολειό», μια μοναδική αναπαράσταση (με κέρινα ομοιώματα) του κρυφού σχολειού όπου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο Κοσμάς ο Αιτωλός.