Εκδηλώσεις

2018.08.11. Πετροχώρι. Εκδηλώσεις σε ανάμνηση των μαχών του Καραϊσκάκη το 1825 και την απελευθέρωση του Απόκουρου

2018/09/10

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν εφέτος στο Πετροχώρι εκδηλώσεις εις ανάμνησιν των νικηφόρων μαχών που έδωσε στο Πετροχώρι το 1825 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κι απελευθέρωσε το Απόκουρο.

Το απόγευμα της 11ης Αυγούστου στο ιστορικό ξωκλήσι του Άη-Θωμά (κτίσμα του 1806 απ΄ τον κλεφταρματωλό Βασίλη απ΄ το Μεγαδέντρο), έγινε εσπερινός και ακολούθησε λιτάνευση της ιστορικής εικόνας του Αγίου Θωμά, απ΄ το ξωκλήσι στο χώρο που το 1976 αναγέρθηκε ειδικό μνημείο.

  

 

Στο μνημείο έγινε κατάθεση στεφάνων και συνεχίστηκε η λιτάνευση της εικόνας μέχρι τον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου.

Στο προαύλιο του Ναού, έγινε το καλωσόρισμα των παρισταμένων απ΄ την εκπρόσωπο του  Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροχωριτών κ. Θεοδώρα Δίπλαί. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο εφημέριος του Πετροχωρίου, αιδεσιμότατος π. Κωνσταντίνος Γιολδάσης, ο δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρ. Κωνσταντάρας και η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετροχωριτών κ. Σπυριδούλα Νικολάου.

Ακολούθησαν τρείς αξιόλογες ομιλίες από τους κ.κ.

Γιώργο Χριστόπουλο, δάσκαλο. Αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Καραϊσκάκη.

Κώστα Καρακόϊδα, δάσκαλο. Αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της πολύπλευρης δράσης του Καραϊσκάκη στην περιοχή μας την περίοδο εκείνη.

Γιώργο Σαγώνα, Πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου (Ε.Ο.Θ). Αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που έγιναν στο Πετροχώρι την περί το 1825 περίοδο.

Η εκδήλωση έκλεισε με Παραδοσιακούς Χορούς που χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου (Ε.Ο.Θ).