Αγία Σοφία

Σε απόσταση 30 περίπου χιλιομέτρων στα Ανατολικά - Νοτιοανατολικά του Αγρινίου, στα Ανατολικά της Τριχωνίδας λίμνης και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Θέρμο, πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου, βρίσκεται η Αγία Σοφία.

Στο άκρο του χωριού υπάρχουν πλούσιες πηγές απ΄ τις οποίες πηγάζει άφθονο νερό, που τρέχει προς την τριχωνίδα λίμνη, δημιουργώντας στο πέρασμά του όμορφα κελαριστά ρυάκια και υπέροχος καταρράκτες με ονομαστότερο τον καταρράκτη Μοκιστιάνο. Η μορφολογία δε του εδάφους σε συνδυασμό με τις πλούσιες νερομάνες, ευνόησαν την από πολλών ετών λειτουργία πολλών νερόμυλων και νεροτριβών. Οι πλούσιες πηγές νερού, τα ρέματα και τα ρυάκια, δημιούργησαν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που προκαλεί τον επισκέπτη της περιοχής.

Λίγο έξω απ΄το χωριό, στο δρόμο προς Θέρμο, βρίσκεται το νεκροταφείο του χωριού.

Στο χώρο του νεκροταφείου, υπήρχε στην αρχαιότητα Αρχαίος Ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη.

Σήμερα εκεί υπάρχουν τρείς εκκλησίες. Οι εκκλησίες αυτές, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις χρονολογούνται στα τέλη του 13ου ή και στις αρχές του 14ου αιώνα, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την αρχιτεκτονική τους, όσο και για το οικοδομικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε, στις αρχαίες και βυζαντινές επιγραφές. Πιο συγκεκριμένα, ο Άγιος Νικόλαος και οι Ταξιάρχες χτίστηκαν με ογκόλιθους που πελεκήθηκαν και προήλθαν από το αρχαίο ιερό της “Ηγεμόνης Αρτέμιδος”, που υπήρχε στον ίδιο χώρο.

Όπως προαναφέραμε, το συγκρότημα περιλαμβάνει και έναν τρίτο ναό, αυτόν της Αγίας Σοφίας, τριάντα μόλις μέτρα βορειότερα του Αγίου Νικολάου και των Ταξιαρχών. Από το ναό σώζονται μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι και τα ανατολικότερα τόξα από τις πεσσοστοιχίες που χώριζαν το ναό σε τρία κλίτη.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το σύμπλεγμα Ναών του Αγίου Νικολάου και των Ταξιαρχών.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας