Αργυρό Πηγάδι (Γκερτοβός)

Το Αργυρό Πηγάδι είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Ανήκει στο δήμο Θέρμου και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είναι 135 κάτοικοι. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Γκερτοβός.

Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στις πλαγιές του όρους Παναιτωλικό. Η κορυφή της Τριανταφυλλιάς, με ύψος 1.817 μέτρα, υψώνεται πάνω από το χωριό. Το χωριό έχει μία εκκλησία τον Άγιο Δημήτριο ο οποίος είναι πολιούχος άγιος του χωριού. Ακόμα υπάρχουν άλλα τέσσερα εξωκκλήσια, ο Προφήτης Ηλίας, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο Άγιος Γεώργιος ο Νέος και η Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται μέσα στα έλατα, ανάμεσα στα χωριά Αργυρό Πηγάδι και Αμβρακιά, αλλά διοικητικά ανήκει στο χωριό Αργυρό Πηγάδι. Έχει χτιστεί το 1847 και είναι ένας λίθινος ναός με πέντε τρούλους και δύο εισόδους, μία ανατολική και μία βόρεια.

Στο χωριό υπάρχουν επίσης ένα σχολείο,το οποίο δεν λειτουργεί πια και βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία και μια πλατεία πάνω από το σχολείο. Στηn πλατεία πρόσφατα άνοιξε ένα καφενείο-πανδοχείο.Το χωριό έχει δική του εφημερίδα <<Το Γράμμα μας>>.

Το καλοκαίρι του 2009, άνοιξε ένας νέος δρόμoς από το χωριό στο Προυσό.

Άλλα χωριά που είναι κοντά στο Αργυρό Πηγάδι είναι η Αμβρακιά, η Κοκκινόβρυση, το Νεροχώρι και ο Δρυμώνας. Το χωριό έχει και έναν συνοικισμό, την Θεοτόκο, όπου τώρα ζουν δύο οικογένειες.