Δρυμώνας, Ιερά Μονή Καταφυγίου

Σε χαμηλό σημείο, μεγάλης χαράδρας που βρίσεται στα Νότια - Νοτιοδυτικά του χωριού Δρυμώνας, βρίσκεται το Μοναστήρι του Καταφυγίου, γνωστό ως Καταφύγι ή και Καταφίδι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου.

 

Το όνομα Καταφύγιο, οφείλεται κατ΄άλλους στο ότι εκεί έβρισκε καταφύγιο η εικόνα της Παναγίας, κατ΄ άλλους δε οφείλεται στη φυσική οχυρότητα του τόπου, στον οποίο κατέφευγαν οι καταδιωγμένοι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η ονομασία Καταφίδι, ίσως συσχετίζεται με τον παραπόταμο του Εύηνου Φιδάκια, που κυλά κοντά στο Μοναστήρι.

Στην Ιερά Διήγηση της Μονής Προυσσού, αναφέρεται πως εδώ ασκήτεψε ο Άγιος Κάλλιστος Ξανθόπουλος ο Καταφυγιώτης, που Πατριάρχευσε στην Κωνσταντινούπολη το 1397.

Στη σημερινή του μορφή το Καταφύγι, είναι κτίσμα του 17-ου αιώνα. Το καθολικό, είναι απλός, μονόχωρος, ξυλόστεγος Ναός με Νάρθηκα, με δίρριχτη στέγη καμαροσκέπαστη, με τοιχοποιία από ελαφρά επεξεργασμένες πέτρες και άφθονο κονίαμα.

 

Το εσωτερικο του καθολικού είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 17-ου - 18-ου αιώνα, με σκηνές από το Δωδεκάορτο, αλλά και ολόσωμους Αγίους. Εικονίζονται ακόμη οι Ιεράρχες, η Άκρα Ταπείνωσις στην Πρόθεση, η φιλοξενία του Αβραάμ. Στον Βόρειο τοίχο παριστάνονται ο Μυστικός Δείπνος, η Νιπτήρ, η Προδοσία, η Σταύρωση, ο Επιτάφιος Θρήνος, η εις Αδου Κάθοδος.
Επίσης διάφοροι άλλοι ολόσωμοι Άγιοι όπως ο Πέτρος, ο Παύλος, ο Άγιος Δημήτριος κ.α. Στο Νότιο τοίχο έχουμε σκηνές από τον Ευαγγελισμό, τη Γέννηση, τη Βάπτιση, την Υπαπαντή.

Ενδιαφέρον είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, με τα Αποστολικά στο ανώτερο τμήμα, τα λυπητερά, τον Εσταυρωμένο και το δωδεκάορτο.