Παναιτωλικό

Στα Βόρεια της Τριχωνίδας λίμνης, υψώνεται επιβλητικός ο όγκος του βουνού Παναιτωλικό, με σημαντικότερες τις βουνοκορφές του την Κυρά-Βγένα, τα Αραποκέφαλα, τον Μηλιό, την Τριανταφυλιά, το Κοκορέχι, τον Άνινο, τον Κατελάνο κ.α. Το Παναιτωλικό, είναι η Νότια απόληξη της οροσειράς της Πίνδου, που καταλήγει στη Στερεά Ελλάδα.

Οι πλαγιές του βουνού είναι κατάφυτες από διάφορα δέντρα, πλατάνια, αριές στα χαμηλότερα, βελανιδιές, καστανιές στα υψηλότερα, με κυρίαρχη την παρουσία της ελάτης. Στη σπανια χλωρίδα του Παναιτωλικού ξεχωρίζουν τα αυτοφυή αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, το τσάι βουνού, το φασκόμηλο κ.α. που διακρίνονται για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα που προσδίδει σ΄ αυτά η φύση των εδαφών και το γενικότερο μικροκλίμα της περιοχής και τα κάνει να ξεχωρίζουν ποιοτικά ανάμεσα σ΄ όλα τα άλλα αρωματικά φυτά.

Η πλούσια χλωρίδα του Παναιτωλικού είναι πηγή ζωής και αιτία ανάπτυξης της πανίδας της περιοχής. Κοπάδια από γιδοπρόβατα και βοοειδή, βόσκουν στις πλαγιές του Παναιτωλικού, κι είναι η κτηνοτροφία η σημαντικότερη ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής. Δίπλα στα ήμερα αυτά ζώα, συνηπάρχουν και τα άγρια όπως αλεπούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, γεράκια, αετοί και άλλα πολλά.

Πλούσιες πηγές νερού αποτελούν τις νερομάνες τροφοδοσίας των παραποτάμων του Φίδαρη, όπως τα Φιδάκια, ο Γιδομαντρίτης, ο Κότσαλος κ.α.  Εκπληκτικοί καταρράκτες σμιλεύουν χρόνια τώρα το ανάγλυφο του εδάφους, αποτυπώνοντας σ΄ αυτό μικρές λιμνούλες, δροσερά ρυάκια και ρεματιές, που τροφοδοτούν συνεχώς την Τριχωνίδα λίμνη, με ολοκάθαρα νερά.

Πανέμορφοι οικισμοί, προβάλλουν ανάμεσα στις ελατοπλαγιέ, στολίζοντας κατά εντυπωσιακό τρόπο το ανάγλυφο του εδάφους. Στην περιοχή λειτουργούν μικρά ξενοδοχεία, ξενώνες, καταλύματα, ενοιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, χάνια κ.α. παρεμφερή που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες εστίασης και διαμονής των επισκεπτών.