Πετροχώρι - Οι εκκλησίες. Μονή Φωτμού.

Ιερά Μονή Φωτμού

Η ιστορική Ιερά Μονή Φωτμού, ένα απ΄ τα σημαντικότερα εκ των μετα-Βυζαντινών μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται στα Δυτικά του χωριού, σε απόσταση περίπου 3,5 - 4 χιλιομέτρων κι είναι κτίσμα του 15 - 16 αιώνα.

Το Αγιογραφικό πρόγραμμα του καθολικού του Μοναστηριού, ολοκληρώθηκε το 1589, όπως αναφέρει σχετική τοιχογραφία. Ασφαλώς μπορούμε να συμπεράνουμε, πως το χτίσιμο του καθολικού έγινε μερικά χρόνια νωρίτερα.

 

Το καθολικό, είναι μονόχωρη βασιλική και στηρίζεται με πέτρινες αντιρίδες στα Βόρεια και στα Νότια του κτηρίου. Στα Ανατολικά - Νοτιοανατολικά προβάλλουν τα ερείπια διόροφων κελιών, που φιλοξενούσαν την μοναχική αδελφότητα, όταν αυτή ήταν ακμάζουσα.

Το πλακόστρωτο που υπάρχει μπροστά στην είσοδο του Ναού, είναι υπέροχο, ενώ υπέροχες προβάλλουν οι λιγοστές εναπομείνασες Αγιογραφίες, που μαρτυρούν την ύπαρξη κατά τα χρόνια εκείνα του 15-ου αιώνα, υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικού και θρησκευτικού αισθητηρίου.

 

 

Αρχικώς η Μονή, ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Στον Άγιο Γεώργιο έιναι αφιερωμένο και το μικρό ξωκλήσι στα Βόρεια-Βορειοανατολικά του Μοναστηριού, που σε μικρή απόσταση απ΄ το Μοναστήρι, πρέπει να ήταν ένα μικρό μετόχι του. Την άποψη αυτή υπεστήριζε και ο αείμνηστος καθ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Αθανάσιος Παλιούρας και ενισχύεται απ΄ το γεγονός πως το εκκλησάκι απ΄ τους ντόπιους λεγόταν ανέκαθεν "ο Κείθε Αη-Γιώργης" κατ΄ αντιδιαστολή πρός τον "δώθε Αη-Γιώργη", που ήταν το Μοναστήρι.

 

Η Μονή είναι σήμερα αφιερωμένη στη Θεοτόκο και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου - εορτάζεται το Γεννέσιον της Θεοτόκου.