Θέρμο

Το Θέρμο, έδρα του ομώνυμου Δήμου και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του Απόκουρου, βρίσκεται σε υψόμετρο 330 περίπου μέτρων, έχει έκταση 30.212 στρεμμάτων και πληθυσμό 2.476 κατοίκων. Η κύρια δραστηριότητα των κατοίων του είναι το εμπόριο και οι διάφορες γεωργικές και κτηνοτροφικές ασχολίες.

Το Θέρμο είναι χτισμένο στο παλιό Κεφαλόβρυσο, περιοχή με πλούσιες πηγές και πανύψηλα υπέργηρα πλατάνια. Την πόλη διασχίζει μικρό ποταμάκι που απορρέει στην Τριχωνίδα λίμνη. Στην Ανατολική - Βορειοαναταλική πλευρά της πόλης υπάρχει ένα πανέμορφο πευκόδασος. Στην πόλη υπάρχει Αστυνομικό τμήμα, Κέντρο Υγείας και πολλές Δημόσιες υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου.

Η ιστορική διαδρομή του Θέρμου, ξεκινάει από τα βάθη πολλών χιλιετιών. Στον παρακείμενο Αρχαιολογικό χώρο, μετά από ανασκαφές που έκαναν οι Σωτηριάδης, Ρωμαίος και Παπαποστόλου, βρέθηκε προϊστορικός οικισμός του 16ου, 17ου αιώνα π.Χ. με αξιόλογα κτήρια όπως το Μέγαρον Α' και το Μέγαρον Β'. Στο χώρο βρέθηκε ο Ναός του Απόλλωνα αλλά και οι ναοί της Αρτέμιδος και του Λυσείου Απόλλωνα. Στον ίδιο χώρο μπορεί ο επισκέπτης να δεί την Ανατολική στοά, τη Δυτική στοά, τη Νότια στοά, την Αρχαία αγορά, το Βουλευτήριο και την Αρχαία κρήνη. Πλούσια είναι τα εκθέματα του Μουσείου Θέρμου, τα ακροκέραμα, τα αγγεία, τα αγαλματίδια κ.α. ενώ το νεόδμητο, σύγχρονο Μουσείο αναμένεται να λειτουργήσει το 2013.

Την περίοδο του B' παγκοσμίου πολέμου το Θέρμο καίγεται από τους Γερμανούς, για να ξαναχτιστεί στη συνέχεια και να συνεχίσει την πορεία του μέχρι σήμερα.

Η πόλη διαθέτει αξιόλογες υποδομές εστίασης και διαμονής, αφού λειτουργούν σ΄ αυτή ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κ.α.