Πετροχώρι - Οι εκκλησίες. Παναούλα.

Παναούλα

Πανέμορφο ξωκλήσι στα Ανατολικά του Πετροχωρίου, με υπέροχη θέα προς το χωριό και την Τριχωνίδα. Το πανέμορφο πετρόκτιστο εκκλησάκι, χτίστηκε το 1898 από τον Απόστολο Σαγώνα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, είδε σε όραμά του την Παναγία, η οποία τον προέτρεψε στο χτίσιμο του Ναού.

Σε μικρή απόσταση από το εκκλησάκι είναι ορατά τα ίχνη αρχαίου κτίσματος, ενώ είναι πασιφανές πως πολλές από τις πέτρες του κτίσμαστος προέρχονται από τα ερείπια αρχαίου κτηρίου.

Στην περιοχή, υπάρχουν επίσης τα ίχνη ανεξερεύνητου Προϊστορικού οικισμού, στον οποίο αναφέρονται οι Αρχαιολόγοι, ανασκαφείς του Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου, οι Γ. Σωτηριάδης και Κ. Ρωμαίος. 

Ο Ναός, ανακαινίστηκε στο παρελθόν αρκετές φορές. Σημαντική ήταν η τελευταία ανακαίνιση του 2012, ανακαίνιση που τόνισε τα ιδιαίτερα δομικά χαρακτηριστικά, στα οποία κυριαρχεί η τοπική πέτρα.

Στα Νότια του Ναϊδρίου, υπάρχουν τα ερείπια του άλλοτε φιλόξενου κελιού, στο οποίο εμόνασε πρώτος ο κτήτορας του Ναού ο αείμνηστος Απόστολος Σαγώνας.

 

Ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου και την πρώτη μετά το Πάσχα Παρασκευή της Διακαινισήμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.