Πετροχώρι - Οι εκκλησίες. Άγιος Γεώργιος

Αη-Γιώργης

Πανέμορφο εκκλησάκι στα Δυτικά του χωριού, στην ομώνυμη παραλίμνια τοποθεσία. Τρείς ήταν οι επεκτάσεις της τοιχοποιίας του Ναού, που είναι ορατές και με γυμνό μάτι. Η τρίτη επέκτασή του έγινε περί το 1920.

Στην τοιχοποιία του Ναϊδρίου έγινε σημαντική παρέμβαση με πλήρη σεβασμό στο μνημείο, με ταυτόχρονες προσπάθειες στήριξής του στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με δαπάνες των Απανταχού Πετροχωριτών. Πρόσφατη και πολύ σημαντική στο εσωτερικό του Ναού αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο, ήταν η παρέμβαση που έγινε με δαπάνες ιδιώτη.

 

Η γειτνίαση της εκκλησίτσας αυτής με το Μοναστήρι του Φωτμού και το τοπωνύμιο "Κείθε Αη-Γιώργης" στο οποίο βρίσκεται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Μοναστήρι του Φωτμού, ήταν αφιερωμένο για πολλά χρόνια στον Άγιο Γεώργιο, δείχνουν πως πιθανόν το ξωκλήσι του Αη-Γιώργη, να ήταν μετόχι του Μοναστηριού του Φωτμού, άποψη που υπεστήριζε και ο αείμνηστος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Παληούρας.

Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, αν το Πάσχα είναι πρίν την 23-η Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα, αν το Πάσχα είναι μετά την 23-η Απριλίου.

Απέχει περί τα 3,5 - 4 χιλιόμετρα απ΄ το χωριό.